All the secrets of Milos island

Η πολυπρόσωπη Μήλος είναι ένας τόπος επαγγελίας για κάθε επισκέπτη, είτε πρόκειται για τον απλό τουρίστα του ελληνικού ήλιου και της παραλίας, για το διεκδικητή της ηρεμίας από το άγχος της πόλης στα ήσυχα χωριά της νησιωτικής επαρχίας ή τον ανήσυχο αναζητητή της περιπέτειας στη φύση, για το λάτρη του πολιτισμού ή, τέλος, για τον πολύπλευρο αναζητητή όλων αυτών μαζί.

Τουριστικοί προορισμοί

Παραλίες

Η Μήλος φημίζεται στις Κυκλάδες αλλά και ανάμεσα στα ελληνικά νησιά για τις πολυάριθμες (πάνω από 75) και όμορφες μικρές ή μεγάλες παραλίες της. Κάντε την επιλογή σας στο χάρτη ανάλογα με τον καιρό, μεταξύ είτε των προφυλαγμένων από τους ανέμους παραλιών στο εσωτερικό του φυσικού κόλπου του νησιού είτε των εκτεθειμένων σε αυτούς, στις εξωτερικές ακτογραμμές του.

Χωριά

Το κυρίως κατοικημένο κομμάτι του νησιού είναι η πλευρά ανατολικά του κόλπου, καθώς ο κακοτράχαλος Χάλακας, το δυτικό σκέλος της Μήλου, δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη οικισμών. Τα γραφικά χωριά της Μήλου κι οι χαρακτηριστικοί παράλιοι οικισμοί με τα παραδοσιακά «σύρματα», τις υπόσκαφες στο μαλακό τοπικό πέτρωμα αποθήκες για τις βάρκες των ψαράδων, είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Πολιτιστικοί προορισμοί

Η πολυκύμαντη ιστορία της Μήλου έχει αφήσει στους σύγχρονους Μηλιούς πλούσια κληρονομιά πολιτιστικών θησαυρών. Η ηφαιστειακή προέλευση του νησιού, η γεωλογία του και η μακραίωνη μεταλλευτική του ιστορία παρουσιάζονται στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου. Άλλα μουσεία παρουσιάζουν τη θρησκευτική παράδοση, το λαϊκό πολιτισμό και τη ναυτική του ιστορία, ενώ αρχαιολογικοί χώροι και άλλα αξιόλογα μνημεία περιλαμβάνουν την προϊστορική «μητρόπολη» του οψιδιανού Φυλακωπή, την αρχαία πόλη του Κλήματος με το ρωμαϊκό θέατρο, τις παλαιοχριστιανικές κατακόμβες κ.ά.

Πολλαπλές είναι και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μήλου και τα τοπικά πανηγύρια.

Πόλο έλξης συνεδριακού τουρισμού που διευρύνει την τουριστική περίοδο στο νησί σε ολόκληρο σχεδόν το έτος, αποτελεί τα τελευταία χρόνια το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου – Γεώργιος Ηλιόπουλος.